Ribolovni pribor i oprema - ŠRU Som Pisarovina

 Ribolovni pribor i oprema

Štapovi
Štapovi

Ribolovni štap osnovni je dio športsko-ribolovnog pribora. Štapovi se proizvode u dvije osnovne varijante: teleskopski i štek štapovi. Posebnu grupu čine štapovi iz jednog komada (uglavnom za manje dužine). Na tržištu postoji čitav niz proizvođ..

Role
Role

Za lov na većim daljinama i za lov većih riba rola je neizostavni dio ribolovnog pribora. Njena je funkcija da omogući lako i jednostavno produženje i skraćenje aktivnog dijela uzice. Za tu svrhu služi kalem na koji se uzica namotava uz pomoć mehanizma koji se pokreće rukom ili s kojeg s..

Uzice (najlon, flax, struna) i pribor
Uzice (najlon, flax, struna) i pribor

Uzica je jedan od najvažnijih i najslabijih dijelova ribolovnog pribora. Ribiči često puta više pažnje posvećuju izboru štapova i rola, nego izboru uzica. Uz dobru uzicu skoro svaki štap i rola će najvjerojatnije izdržati, ali uz lošu uzicu ni najbolji št..

Udice
Udice

Osnovna podjela udica je na udice s kontrakukom i bez nje, te na udice s okom (jednokuke, dvokuke i trokuke) i udice bez oka (jednokuke). Mogu se razlikovati osim po veličini (proizvode se u niz standardnih veličina označenih brojevima), po obliku i dužini zakrivljenja i vrata, te obliku i o..

Olovo
Olovo

Olovo je zbog svoje mekoće, lakog oblikovanja, velike specifične težine i otpornosti na koroziju najpogodniji materijal za izradu utega kojima se opterećuju sustavi s plovcima ili sidre sustavi za dno. Iako se na površini olova stvara antikorozivni sloj, ono pridonosi zagađenju vode, ..

Virble, spojnice, kopče, prsteni, karike i drugi sitni pribor

Virble i spojnice (virble s kopčom) služe za montažu i povezivanje različitih sustava podveza s udicom, varalicom ili umjetnim mamcem, te sidrenog olova za osnovnu nit uzice ili jedno za drugo, povezivanje osnovne niti s elastičnim predvezom na vrhu štapa i slično. Virbla omogućuje ..

Plovci
Plovci

Plovci moraju održavati mamac na podešenoj dubini i mjestu i signalizirati griz prilikom ribolova na različitim vrstama voda, po različitim temperaturnim, vremenskim i dnevnim uvjetima. Za ribolovca trebaju biti dobro vidljivi, te dobro signalizirati grizove, a za ribu moraju biti &sca..

Signalizatori griza

U ribolovu se koriste brojni načini i pribor za signalizaciju griza, što ovisi o tehnici i uvjetima ribolova. Općenito signalizatori se mogu podijeliti na one koji griz signaliziraju optički i one koji griz signaliziraju zvučno (ili kombinirano). Oba načina mogu se koristiti i danju ..

Mamci i pribor

Za uspješan ribolov najvažniji su dobra primama, dobar mamac i dobra prezentacija mamca. Mamci se općenito mogu podijeliti na žive mamce i nežive mamce; na pokretne i nepokretne mamce, te na prirodne i umjetne. Živi mamci spadaju u pokretne i prirodne mamce. Oni svojim kretanjem u vo..

Varalice
Varalice

Varalice se dijele na nekoliko osnovnih grupa: vobleri, spineri, jigleri, za vertikalno varaličarenje i umjetne mušiceVobleri su grupa varalica kod kojih se oblikom, bojom, izgledom i načinom kretanja imitira riba u kretanju ili ranjena riba. Mogu biti jednodjelne i višedjelne. ..