Slatkovodne ribe - ŠRU Som Pisarovina

 Slatkovodne ribe

O (slatkovodnim) ribama - Ichtio
O (slatkovodnim) ribama - Ichtio

U Hrvatskoj se ukupno može naći oko 130 vrsta slatkovodnih riba (i morskih koje zalaze u slatku vodu), od kojih je 114 domaćih (30 vrsta je endemsko) i 16 vrsta donešenih iz drugih područja. Hrvatske slatke vode sačinjavaju dva sliva rijeka, nekoliko većih jezera, te niz manjih pri..

Američki somić - Ictalarus nebulosus
Američki somić - Ictalarus nebulosus

cvergl rogan cverglan     Porodica: ihtalaridi (ameridi) Stanište: Raširen je svuda po Europi, a potiče iz Amerike, gdje ih ima više vrsta. ( Detaljnije ) Životni prostor i navike: Izdržljiv je i lako se prilagođava svakoj vodi. Opis: Ima četi..

Amur - Ctenopharyngdon idella
Amur - Ctenopharyngdon idella

bijeli amur amor kinez     Porodica: ciprinidi Stanište: Potječe iz kineske rijeke Amur i njenih pritoka, odakle je prenešen u europska jezera i rijeke u drugoj polovici prošlog stoljeća. Životni prostor i navike: Obitava u toplim vodama rijeka..

Babuška - Carassius auratius gibello
Babuška - Carassius auratius gibello

babura korov   Porodica: ciprinidi Stanište: Porijeklom je iz Azije, najvjerojatnije iz Kine, a raširila se po gotovo svim vodama Europe. Životni prostor i navike: Živi u toplijim i mirnijim tekućicama i stajaćicama svih vrsta (jezera, ribnjaci, bare) u k..

Balavac - Acerina cernua
Balavac - Acerina cernua

buljez smrad šrac šmrkljivec   Porodica: percidi Stanište: Raširen je po svim tekućim vodama Europe, od potoka do rijeka. Životni prostor i navike: Obitava na dnu u manjim ili većim jatima, na dubljim, mirnim sporim dijelovima vodotoka. Opis: L..

Bezribica - Pseudorasbora parva
Bezribica - Pseudorasbora parva

Porodica: ciprinidi Stanište: Potječe iz Japana, a u Europu je prenešena sredinom 20 st. 70.-80.-tih godina prenešena je u naše ribnjake i otvorene vode. Životni prostor i navike: Obitava u toplim i mirnim vodama, od rijeka do jezera i ribnjaka. Opis: Mala r..

Bjelica - Leucaspius delineatus
Bjelica - Leucaspius delineatus

bjelka   Porodica: ciprinidi Stanište: Obitava širom Europe i Azije, kod nas u srednjim i donjim tokovima rijeka Dunavskog sliva. Životni prostor i navike: Zadržava se u površinskim slojevima vode u blizini prirodnih zaklona u mirnim dijelovima vodoto..

Bodorka - Rutilus Rutilus
Bodorka - Rutilus Rutilus

žutooka grunec platika crvenooka   Porodica: ciprinidi Stanište: Raširena je po svim Europskim tekućim i stajaćim vodama, osim na krajnjem sjeveru. Životni prostor i navike: Obitava u sporijim, mirnim i dubljim dijelovima vodotoka ili dubljim dijelovima jez..

Bolen - Aspius aspius
Bolen - Aspius aspius

bolan bucov belun bajin   Porodica: ciprinidi Stanište: Raširen je u istočnoj i srednjoj Europi, granica su rijeke Rajna i Elder, na jugu Alpe i sjeverni Balkan, te u rijekama kaspijskog i crnomorskog sliva. Životni prostor i navike: Zadržava se oko u&scaro..

Brkica - Barbatula barbatula (Nemachilus barbatulus)
Brkica - Barbatula barbatula (Nemachilus barbatulus)

brka brkan tivuška   Porodica: balitoridi Stanište: Raširen je po čitavoj Europi, osim na sjeveru, kod nas u vodama Dunavskog sliva. Životni prostor i navike: Obitava na dnu u tekućim vodama (rijeke, potoci) i nekim jezerima, obraslih s dosta trave,..