Mamci i pribor - ŠRU Som Pisarovina

Mamci i pribor

Za uspješan ribolov najvažniji su dobra primama, dobar mamac i dobra prezentacija mamca. Mamci se općenito mogu podijeliti na žive mamce i nežive mamce; na pokretne i nepokretne mamce, te na prirodne i umjetne.

Živi mamci spadaju u pokretne i prirodne mamce. Oni svojim kretanjem u vodi ili pokušavanjem da se oslobode s udice privlače ribu koja se njima hrani. Tu spadaju svi živi organizmi na koje riba grize i koji se mogu prezentirati na udici. Za ribolov slatkovodne ribe to su najčešće: razne vrste manjih riba - kederi, gliste, crvi, pijavice, žabe, skakavci, rovci, puževi i razni kukci.

Neživi mamci mogu biti pokretni i nepokretni, a mogu biti umjetnog i prirodnog porijekla. Nežive pokretne mamce, bez obzira jesu li prirodnog ili umjetnog porijekla može pokretati struja vode ili sam ribolovac povlačenjem kroz vodu. Neživi pokretni mamci imitiraju izgledom, bojom i načinom kretanja ribu ili neku drugu životinju u kretanju ili simuliraju ponašanje ranjene ribe ili druge životinje. Obično se bojaju jarkim bojama, mjestimično imaju svjetlucave dijelove koji u vodi zabljeskuju i tako privlače pažnju grabežljivih riba.

Neživi umjetni mamci su sve vrste varalica i umjetnih mušica, umjetni crvi, gliste, žabe i drugo.

Neživi prirodni mamci su cijele uginule životinje i ribe koje se koriste kao živi mamac ili njihovi komadi, krv, iznutrice, komadi tkiva i mesa drugih životinja, (peradi, domaćih i divljih životinja), sir, stabljike i plodovi biljaka, voća i povrća (trska, alge, pšenica, ječam, kukuruz, krumpir, leća, trešnje, kokice, itd.) u sirovom, kuhanom ili prerađenom stanju (npr. kruh, žganci, tjestenina).

Većina se mamaca koristi odvojeno, a neki se mogu kombinirati zajedno. Industrijski proizvedeni mamci dolaze kao konzervirani, u obliku gotove paste ili smjese koja se može sastojati iz niz sastojaka biljnog i životinjskog porijekla, a priprema se miješanjem s vodom ili kuhanjem. U takve mamce se često dodaju razne arom, mirisi i digestori koji privlače ribu ili je potiču na hranjenje (riba, suha krv, cimet, anis, jagoda, malina, vanilija).

Na tržištu se može pronaći čitav niz različitih vrsta industrijski pripremljenih mamaca. Oni se dijele na primamu i pripravke za lov. U pribor za mamce spadaju kutije, kante i drugi pribor za izradu i držanje mamaca, hranilice i vrećice za prezentaciju primame, te svrdla za bušenje boila.Poznatiji proizvođači i njihovi mamci


Umjetni crvi, silikonske ribice i pribor

Bait Rigs
: Hyabusa Sabiki Rig S-068AE; Daiichi Bleeding Bait Sabiki Rig; Bait Stik Rod

Lindy Little Joe Jigs
: No-Snagg® Veg-E-Jig™

Shrimpostor™ Lures by Doyle Hodgins Sports
: Shrimpostor™ Shrimp Tails; Jigheads; Bomber Jigs; Flair Hair Jig

Capt. Hank Brown's "Hook-Up" Lures
: 2/0 & 4/0 Bucktail Jigs; 1/0 Bucktail Jigs; Jig Heads

Capt. Mike's Jigs
: Flats Candy Swimmin' Jig; Trophy Jig Heads; 3" Minnow Tails; 4" Minnow Tails; 5" Minnow Tails; Flat's Candy Popper Lure; Flat's Candy Minnow Lure; Flat's Candy II Lure; Flats Candy Swimmin' Jig Kit

 
Carolina Jigs: Hydro Jigs with Worms; Carolina Lures Flats Jigheads; Carolina Lures Round Jigheads; Carolina Lures Live Bait Jigheads; Carolina Lures Plain Ball Jigheads-100 Pack

Kalin's Jig Heads
: Ultimate Jig Heads

Millie's Bucktail Jigs
: Wiggle Jigs - "155" Series; Arrowhead Wiggle Jigs - "177" Series; Semi-Flat Jigs - "200" Series

Ny-Lure Bait Company
: Pompano Jigs; Sand Flea Scent

SPRO Jigs
: Prime Bucktail Jig; Prime Clear Rubber Jig; Prime Swimming Jig
gotove suhe smjese za primamljivanje određene vrste ribe (pakiranje: 1; 2; 5 kg)

gotove suhe smjese za lov određene vrste ribe ili za izradu boila (pakiranje: 1; 2; 5 kg)

gotovi mamci u obliku tijesta s raznim aromama, priređeni za lov određene vrste ribe (pakiranje: 1/2; 1 kg)

razni mirisi i arome za primamu ribe u obliku paste kojima se premazuje mamac (pakiranje: 50; 100; 200 gr)

razne arome, mirisi i ulja za primamu ribe u tekućem stanju kojima se premazuje ili se dodaju u mamac (pakiranje: 10; 20; 50; 100 ml)

gotove boile s raznim aromama, u raznim bojama i raznih veličina, za lov šarana i amura (pakiranje: 1; 2; 5 kg)
 

gotove boile u mirisnom ulju, raznih mirisa, boja i veličina (pakiranje: 1/2; 1 kg)

gotove boile za lov šarana i amura raznih mirisa, boja i veličina (rinfuza)

gotove boile za lov šarana i amura raznih mirisa, boja i veličina (rinfuza)

žičana hranilica

plastična hranilica

plastična hranilica

svrdlo za boile

PVA mrežica za rastresite mamce (5 m)

držač s kutijama za mamce (crve, gliste i sl.)
Nastavi