O udruzi - ŠRU Som Pisarovina

O udruzi

som.gif
Športsko ribolovna udruga "Som" Pisarovina osnovana je 1999. godine.
Nas nekolicina zaljubljenika u ribolov i prirodu zajedno sa načelnikom Općne Pisarovina, željeli smo osnovati udrugu koja bi športskim ribolovcima, a i ostalim ljudima pružila maksimum rekreacije, zabave, športskog ribolova, druženja i nedirnute prirode.

Ali ...uz najmanju moguću cijenu. Uz cijenu koju će moći platiti i umirovljenici i oni sa minimalcem. Stoga već u prvoj godini imamo 140 članova.

Od karte koja tada košta 250 kuna 150 kuna se odvaja za poribljavanje naših voda.

U 2000. godini pristupamo Zajednici ŠRU u Jastrebarskom, te Športsko ribolovnom Savezu Zagrebačke županije. Udruženi u Zajednicu ŠRU u Jastrebarskom izrađujemo novu Gospodarsku osnovu za gospodarenje i poribljavanje ribolovnih voda na našem području.

Ribolovno područje nam se uvećava za visinski dio voda tj. pastrvski i sada naši članovi mogu loviti od Žumberka do Kupe.

Naše ribolovno područje obuhvaća teritorij općina Pisarovina i Jastrebarsko, a temelji se rijeci Kupi (lijeva obala), te brojnim rječicama, potocima, kanalima i rukavcima koji se s njom spajaju a premrežuju područje od planinskih dijelova Žumberka, do nizinskog porječja Kupe.

Tu je i nekoliko jezera s glinenim dnom koja se redovito poribljavaju i održavaju. To su jezero Dubrava u Donjem Desincu, Park i Gović u Jastrebarskom.

Tijekom 2000., 2001. i 2002. zadržavamo nisku cijenu karte od 250 kn.

Po odluci ministarstva cijena karte se 2003. podiže na 400 kn. Broj članova, kao i u većini drugih ribolovnih udruga značajno opada. Umirovljenici još imaju nešto povoljniju kartu od seniora. Novom odlukom ministarstva, od 2004. cijena karata je za sve ista, a umirovljnici nemaju popust, te se članstvo osipa na 50-60 članova tijekom 2004.-2005.-te godine.

 
Članovi naše ŠRU osim iz Pisarovine i okolnih naselja i sela su iz Zagreba, Samobora i drugih prigradskih naselja. Uglavnom to su umirovljenici, radnici, poljoprivrednici i invalidi domovinskog rata, svi redom zaljubljenici u rijeku Kupu i njene rukavce i pritoke, te osobito živopisne krajolike prirode u porječju Kupe.

Ovo područje obiluje različitim nizinskim raslinjem i biljem, te brojnim vrstama ptica (fazan, trčka, poljska ševa, roda, siva čaplja, divlja patka, divlja guska, labud, sivi soko, jastreb, gavran, gnjurac, djetlić, vodomar, itd...) i drugih divljih životinja poput zečeva, lisica, divljih svinja, srndaća, itd., koje nerijetko možemo susresti ili vidjeti.

Planinski potoci Žumberka poput Slapnice bogati su potočnom pastrvom, a prolaze prekrasnim predjelima netaknute prirode.

Od osnutka do danas udruga je uspješno djelovala i ispunjavala sve planove koje su članovi usvojili na skupštinama koje se redovito održavaju svake godine.

Osobito se vodi briga o poribljavanju voda po vrstama i količini riblje mlađi, pri čemu svoje aktivnosti usklađujuemo i koordiniramo zajednički s ostalim udrugama i društvima zajednice ŠRU.

Usporedo s tim uloženi su i dalje se ulažu značajni napori i sredstva u funkcioniranje i jačanje ribočuvarske službe, te širenja svijesti i odgovornosti kako samih članova, tako i svih drugih koji žive ili samo prolaze ovim područjem na zaštiti okoliša, posebno svih vodotokova od bilo kakvih onečišćenja i zagađenja, te nesmiljenog ili nekontroliranog uništavanja ili izlovljavanja bilo kojih životinjskih vrsta, posebice riba, žaba, riječnih rakova, školjaka, kornjača, i drugih, koji čine bogatstvo i raznolikost faune ovog kraja.

Svake godine u veljači ili ožujku održavamo redovitu godišnju skupštinu članova, na kojoj donosimo sve važne odluke o radu udruge, te razvoju i unapređenju športskog ribolova na našem ribolovnom području.

Predsjednik udruge je Tomo Vugriniček a tajnik je Đuro Pongrac - Jura tj. moja malenkost.
( Jura Pongrac )
Nastavi