Američki somić - ŠRU Som Pisarovina

Američki somić


A
merički somić
(cvergl, rogan) je vrlo rasprostranjena vrsta ribe u našim rijekama, jezerima i ribnjacima. Vrlo je proždrljiv i prava je mora za sve ribolovce. Grize na sve i na svim dubinama. Problem je što se ulove uglavnom mali primjerci, koji nisu za konzumaciju, iako ima izvrsno meso. Bočne i leđna bodlja vrlo su oštre, a tijelo sluzavo i klisko. Gotovo svaki ribič zna kako je bolan ubod na njegove bodlje.


 
Postojbina mu je Sjeverna Amerika, gdje obitava nekoliko vrlo sličnih vrsta. Iz Amerike je donešen u naše vode, gdje ne naraste ni do približne veličine, vjerojatno zbog prosječno niske temperature vode.

Poznate vrste:


Ictalurus punctatus,
Ictalurus furcatus,
Ictalurus catus,
Ameiurus natalis,
Ictalurus nebulosus,
Pylodictis olivaris(Ictalurus punctatus) - točkasti somić zvan točkasta ili riječna mačka, vrlo sličan plavom somiću. Glavna karakteristika su mu crne točkice po bočnim stranama i mala uska glava. Leđa su mu plavo-siva, dok bočne strane prelaze u svjetlo-plavu ili srebrno-plavu boju, a trbuh je bijele boje. Stariji primjerci gube crne točkice i postaju tamniji. Mužjaci postaju izrazito tamni za vrijeme parenja. živi u rijekama, jezerima i barama s pjeskovitim i kamenim dnom. Dobro se prilagođava i na stajaće vode. Razmnožava se u proljeće ili rano ljeto kad voda postane toplija.


 
Ženka snese od 2-21000 jajašaca iz kojih se ribice izlegu za 6-10 dana, a za to vrijeme mužjak brani gnijezdo. živi od 14-20 godina, a prosječna je težina 1-2 kg.

Hrani se uglavnom noću, a plijen otkriva pomoću osjetljivih brkova i osjetila po bočnim stranama. Najčešće se hrani na dnu, ali u nedostatku hrane penje se i do površine. Glavna hrana su mu kukci, beskičmenjaci, crvići i manje ribe. Suprotno od ribičkog vjerovanja, ne jede leševe i strvine. Izrazito grize na osušenu pileću krv, jetra i želudac. Meso mu je blagog, slatkog okusa, smatra se jednom od najukusnijih slatkovodnih riba. Najveći primjerak je ulovljen 1964. u jezeru Santee-Cooper u Južnoj Karolini, a težio je 26 kg.
(Ictalurus furcatus) - plavi somić zvan još i plava ili srebrna riječna mačka. Sliči točkastom somiću ali ima dublje račvasti rep. Ima debelo tijelo i istaknutu grbu ispred leđne peraje. Leđa i bočne strane su tamno plave do sive, prema trbuhu sve bjelje, a trbuh je bijel. Ima dvodjelni zračni mjehur.

živi uglavnom u većim, čistim i toplijim rijekama na pjeskovitom ili kamenom dnu, u struji ili riječnoj matici. Razmnožava se slično kao i točkasti somić.


 Hrani se isključivo noću. Mali somići jedu kukce i crve, dok odrasli jedu samo ribu. Može doživjeti i do 20-25 godina. Naraste i do 1,5 m dužine i do težine od 45 kg. Meso mu je kvalitetno i ukusno. Najveći ulovljen primjerak je težio 50 kg, a ulovljen je 1991. na rijeci Cooper River u Južnoj Karolini, USA.(Ictalurus catus) - bijeli somić, zvan još i bijela riječna mačka. Rep mu je duboko račvast, a peraje kraće i zaobljenije nego kod točkastog i plavog somića. Donji brkovi su mu bijeli ili žuti, a glava zaobljenija. Duž tijela ima crne mrlje. Zadržava se u toplim vodama, sporim strujama i povratnim vrtlozima na pjeskovitom i muljevitom dnu.

 
Razmnožava se slično kao i točkasti somić, ali gnijezdo čuvaju oba roditelja.

Hrani se noću, ali i danju uglavnom ribom, ribljim jajima, kukcima i vodenim biljkama. Raste sporo, a može doživjeti do 11 godina i narasti do težine od 1,5 kg. Meso mu je bijelo, čvrsto i izvrsnog okusa. Najveći ulovljen primjerak težio je 8,5 kg, a ulovljen je 1991. god. na Floridi u rijeci Withla-coochee River.


(Ameiurus natalis) - žuti somić, zvan još i žuta mačka, glupan ili bikoglav. Sličan je smeđem somiću, a ima zdepasto tijelo i zaobljen rep. Na leđima je maslinato-žut do ciglasto-crn, a sa strane svijetlo žuto-zelenkast do žućkast s mjestimičnim mrljama. Trbuh mu može biti bijelo-žut ili žut. Donji brkovi su mu žuti do blijedo-ružičasti, a gornji svijetlo do tamno smeđi.

živi u sporim strujama ili mirnim zavalama, pjeskovitog ili muljevitog dna, gdje ima vodenog raslinja. Razmnožava se u svibnju i lipnju, a gnijezdo grade oba roditelja. ženka snese od 2-4000 jajašaca, iz kojih se izlegu ribice za 10 dana, koje čuva mužjak.
 Hrani se uglavnom noću kukcima, ličinkama, biljkama i ribama. O starosti i veličini nema mnogo podataka. Većina naraste do pola kilograma, a pojedini primjerci i do 1,5 kg. Meso mu je kremaste boje i dobra okusa. Najveći primjerak težak 2 kg ulovljen je 1984. god. u jezeru Mormon Lake u Arizoni.(Ictalurus nebulosus) - smeđi somić, zvan još crvena mačka ili smeđi bikoglav. Donji brkovi su mu smeđi i krući nego kod žutog somića. Tijelo mu je prekriveno smeđkastim mrljama na svijetlijoj pozadini, a trbuh je kremasto-bijel. Rep mu je slabo rašljast, a peraje su više pravokutno zaobljene.

 
živi u toplim sporo-tekućim ili stajaćim vodama na muljevitom ili pjeskovitom dnu. Gnijezdi se uz neke vodene prepreke, a za gnijezdo se brinu oba roditelja.

Hrani se uglavnom noću, a pomoću izrazito osjetljivih brkova osjeća miris plijena. Jede crve, larve, kukce, vodeno bilje i sitnu ribu. Može doživjeti do 12 godina, a najčešće naraste do najviše pola kilograma. Meso mu je bijelo i ukusno. Najveći primjerak od 2,2 kg ulovljen je 1975. u ribnjaku Veal Pond u Georgiji.


 


(Pylodictis olivaris) - plosnati somić, zvan još plosnatoglava mačka ili blatna mačka. Plosnata glava, sitne oči, pravokutan rep i donja čeljust duža od gornje razlikuju ga od ostalih vrsta somića. Tijelo mu je žuto-smeđe s tamnijim mrljama po leđima, a trbuh je kremasto-bijel ili žućkast. Lako ga je zamijeniti sa smeđim ili žutim somićem.

živi u velikim rijekama i ušćima njenih pritoka, u sporim i mirnim strujama, na dubokim mjestima, najčešće iza nekog kamena ili potopljenog drveta. Razmnožava se u proljeće, kad je voda dovoljno topla. ženka snese do 100 000 jajašaca, a mužjak brani gnijezdo.


 Izraziti je predator i hrani se isključivo ribom, a među njima i drugim somićima. Lovi noću i najčešće na površini, a zatim se vraća u svoju rupu ili zaklon. Može doživjeti i do 19 god., te narasti i preko 1,4 m. Meso mu je ukusno i vrlo cijenjeno. Najveći prim-jerak, težak 41 kg. ulovljen je 1982. na jezeru Lake Lewisville u Texasu.


( R.A. )
Nastavi