Som - ŠRU Som Pisarovina

Som


Som je autohtona i najveća europska slatkovodna riba. Živi u rijekama i jezerima od rijeke Rajne u Njemačkoj, Sjevernog Baltika, Crnog mora i Kaspijskog jezera u Rusiji, do juga Italije i Grčke, te u Velikoj Britaniji gdje je prenešen radi uzgoja i sportskog ribolova krajem 19. st.

Osim u području sliva Dunava i Volge, nalazi ga se u Francuskoj i Španjolskoj, te u južnoj Švedskoj. Može ga se naći i u brojnim ribnjacima, gdje se inten-zivno uzgaja.

Pripada porodici Siluridae, koja broji 12 poznatih vrsta. Latinski mu je naziv Silurus glanis, a sinonimi su Silurus silurus, Silurus glanis aralensis, dok je engleski naziv Wels Catfish.
 


Som dužine 2,2 m ulovljen 1999. u Engleskoj*
-----
* preuzeto iz foto galerije xvella.free.fr Copyright © Claude Valette


U Japanu živi vrsta Silurus asotus, u Kini živi Silurus gilberti, a u Indiji Silurus berdmorei. U Eurpi su poznate dvije vrste: Silurus glanis i Silurus aristotels. Izgledom su vrlo slični, a jedina uočljiva razlika je što vrsta glanis na pod-bratku ima 4 brka, a vrsta aristotels samo dva.

 

Bijeli som dužine 2 m, težine oko 60 kg, ulovljen 1997. u Francuskoj*
-----
* preuzeto iz foto galerije xvella.free.fr
Copyright © Claude Valette


Osnovne karakteristike ovih vrsta riba su velika, duguljasta usta i "brkovi". Dva dugačka brka se nalaze iznad gornje čeljusti, a 2 ili 4 na podbratku. U gornjoj i donjoj čeljusti imaju redove od stotina sitnih mekanih zubi, koji su ukošeni prema unutra, a služe za hvatanje plijena.
U prednjem dijelu usne šupljine nalaze se dvije ploče
 
koje služe za drobljenje, a po rubu škržnih vijenaca su brojni kratki šiljci koji služe za pridržavanje i okretanje plijena prije gutanja. Glava je plosnata, a tijelo izduženo i bez ljusaka. Leđna peraja je vrlo mala, a analna peraja s donje strane se proteže od polovice tijela. Oči su sitne i zakržljale, a vid vrlo slab.

Glavno osjetilo smješteno je na brkovima, a reagira na vibracije i dodir. Leđa i bokovi su mu crni, a mogu biti prošarani bijelim nepravilnim linijama ili mrljama, dok je trbuh bijel. Zabilježeni su i jače bijeli primjerci prošarani crnim mrljama, pa sve do potpuno bijelih (albino). 


Najčešće se zadržava u dubokim, mirnim i hladnim vodama muljevitog dna iza prirodnih i umjetnih prepreka, ali su zapaženi i u rijekama s jakom strujom i brzacima. Tijekom dana leži u svom zaklonu na dnu, gdje lovi ribu koja mu se neoprezno približi privučena lelujanjem njegovih brkova. Hrani se uglavnom noću kad napušta zaklon i kreće u potragu za hra-nom.

U toplijim vodama hrani se intenzivnije i češće, dok u hladnijim svakih nekoliko dana. Najčešće se hrani školjkama i ribom, a veći primjerci jedu strvine, žabe, zmije, štakore, ptice ili sve na što naiđu. U nekim ulovljenim primjer-cima nađeni su i dijelovi ljudskog tijela.

Dosada nije zabilježen nijedan napad na kupače, pa se pretpostavlja da su progutali utopljenike.
Međutim, zabilježeni su napadi na čamce, što se tumači kao obrana teri-torija.

Mužjak iza spolnog otvora ima tanak kožnati preklop, dok je kod ženke taj preklop deblji i kraći.
Mrijesti se u proljeće u toplijoj vodi (oko 20ºC). Ženka izbaci od 200-500 000 jajašaca žućkaste ili zelenkaste boje koji se drže u grozdovima u gnijezdo (uleknuće ili iskopanu udubinu u dnu) u plitkoj vodi, a nakon toga mužjak izbaci mliječ.

Mužjak ostaje u blizini tijekom idućih 3-5 dana dok se ne izlegu larve i čuva gnijezdo od grabe-žljivaca, ili ih ako su ostala na suhom prska vodom udarajući repom.
 


Som dužine2,26 m, težak 96 kg ulovljen u Bugarskoj
-----
Copyright © Plamen Kukenski


Izležene larve, veličine oko 7 mm hrane se plank-tonom dok ne narastu do veličine kad počinju loviti druge larve i sitne ribice. Raste izrazito brzo i u jednoj godini može doseći prirast težine od 1-1,5 kg. Spolnu zrelost postiže za 4-5 godina, a može doživjeti i do 20 godina.

Najveći primjerak ulovljen je 1997. u Engleskom jezeru Withy Pool, dužine 4,75 m i težine 306 kg. Procjenjuje se da u nekim ruskim jezerima ima primjeraka teških i preko 400 kg.

Cijenjen je u sportskom ribolovu, ali i u komercijalnom uzgoju zbog brzor prirasta na težini i ne baš velikih zahtjeva kod uzgoja.

Priredio: R.A.
Nastavi