Opasnosti u ribolovu - ŠRU Som Pisarovina

Opasnosti u ribolovu

ribolovna mjesta - često izvan komunikacija

 

 

Ribolovna mjesta nerijetko su udaljena od naselja, od ceste ili ostavljenog automobila, često su teže pristupačna i terenskim vozilima. Skrovita, neoznačena i nepristupačna mjesta mogu biti velika prepreka odlasku po pomoć ili dolasku pomoći, naročito noću i po lošim vremenskim uvjetima.

Kod kroničnih i srčanih bolesnika može doći do naglog pogoršanja zdravstvenog stanja ili udara

Opasnosti od fizičkih ozljeda: opasnost od pada uslijed oskliznuća ili zapinjanja u travu ili grmlje, uganuća, iščašenja ili prijelom noge ili ruke, ozljede kože, tkiva, očiju i ušiju na grmlje, trnje ili od udarca, ubod udicom ili drugim oštrim dijelovima pribora, udarci olovom kod bacanja, opekline kod neopreznog loženja vatre, opasnost od ulaska u neobilježeno minsko polje, itd.

opasnost od pada u vodu s obale ili iz čamca, pri čemu može doći do fizičkih ozljeda ili utapljanja.

opasnosti od uboda insekata (komarci, krpelji, ose, stršljeni, pauci, itd), ugriza zmija i nekih riba.

opasnost od udara groma, naročito ako imate grafitne štapove, koji mogu biti opasni i ispod dalekovoda.

opasnost od pothlađivanja ili smrzavanja nošenjem mokre obuće ili odjeće, opasnost od dehidracije zbog nedostatka tekućine, itd.
 
Kako bi se ove opasnosti smanjile dobro je činiti slijedeće:

Za ribolov koristiti obuću i odjeću primjerenu vremenu, uvjetima i terenu na koji se ide.

O točnom mjestu i predviđenom vremenu boravka u ribolovu upoznajte nekoga od rodbine, prijatelja ili ribočuvara.
Na usamljenom i nepristupačnom mjestu nije dobro biti sam. Prilikom dolasku na mjesto javite se i stupite u kontakt s kolegama koji love u blizini, a kod odlaska obavijestite ih o svom odlasku.

Ako ulazite u vrlo skrovito mjesto sakriveno raslinjem i travom, o tome nekoga obavijestite i na vidljivom mjestu ostavite neku oznaku.

Tijekom ribolova provjeravajte je li s vašim kolegama i zatečenim ribolovcima sve u redu.

U opremi za ribolov dobro je imati:

sredstvo protiv komaraca i krpelja, rezervnu obuću i odjeću, pokrivač, kutiju s prvom pomoći, bočicu s alkoholom, bocu obične vode, pincetu, kliješta, nož, deblje uže (barem 5 m), baterijsku svjetiljku, mobitel.

U slučaju nezgode pružite si samopomoć ili pomozite jedan drugome, a po potrebi pozovite druge (ribolovce u susjedstvu, mještane u obližnjem naselju, hitnu pomoć, policiju ili vatrogasce).

( R.A. )

Nastavi