Jegulja - Anguilla Anguilla - ŠRU Som Pisarovina

Jegulja - Anguilla Anguilla

jegulja.png

   



Porodica: angvilidi

Stanište:
Raširena je po Europi uz obalu Atlantika, Sredozemnog, Jadranskog i Crnog mora.

Životni prostor i navike:
U potrazi za hranom ženke migriraju u vodotokove koji se ulijevaju u mora, uzvodno čak i do 1000 m nadmorske visine, dok mužjaci ostaju u boćatoj vodi na ušćima.

Opis:
Tijelo je zijoliko, ima velika usta s mnoštvom sitnih zuba. Po leđima je crna ili smeđa, a na trbuhu žuta ili srebrnkasta. Analna i dorsalna peraja su spojene u jednu peraju oko repa. Kad postanu spolno zrele mijenjaju boju u srebrnu.

Osobine:
Ženka naraste do metra, a mužjak do pola metra.

Hranjenje:
Vrlo su proždrljive i gutaju sve što dograbe kako bi nagomilale dovoljno zaliha masti, a nakon toga prestaju jesti.

Razmnožavanje:
Razmnožavaju se u Sargaškom moru, između Bermuda i Bahama. Na putovanje do mjesta razmnožavanja udaljenog 4-7000 km kreću početkom jeseni, dnevno prelazeći 20-40 km. Tamo stižu u ožujku ili travnju. Pare se na dubinama od 100-400 m, a nakon toga ugibaju. Kad se mlađ izleže Golfska struja ih za oko tri godine donese do obala Europe. Tijekom ovog putovanja larve se transformiraju, postaju staklaste, a što više stare dobivaju tamniju boju.

Dužina života:
mužjaci do 14 godina, a ženke i do 20 godina

Gastronomska vrijednost:
Jestiva je riba.


Lovostaj:
nema lovostaja


Zaštitna mjera:
nema zaštitne mjere


Ugroženost:
nije ugrožena


Opasnost:
bezopasna

Nastavi