Babuška - Carassius auratius gibello - ŠRU Som Pisarovina

Babuška - Carassius auratius gibello

babuska.png
babura
korov
 


Porodica: ciprinidi

Stanište:
Porijeklom je iz Azije, najvjerojatnije iz Kine, a raširila se po gotovo svim vodama Europe.

Životni prostor i navike:
Živi u toplijim i mirnijim tekućicama i stajaćicama svih vrsta (jezera, ribnjaci, bare) u kojima ima dosta biljne vegetacije. Vrlo je otporna i nezaustavljivo osvaja životni prostor svim drugim ribama.

Opis:
Ima plosnato i dugoljasto tijelo, s nešto nižim hrbatom nego šaran ljuskaš kojem je najviše slična. Prekrivena je srebrnasto sivkastim ljuskama, koje ponekad prelaze u žućkasto crvenkaste, a nijansa ovisi o području u kojem živi. Ima visoku leđnu peraju s tvrdim žbicama, koja se prema repu spušta, te jaču repnu i podrepnu peraju. Peraje su sivkaste, do tamno smeđe s nijansama crvene. Trbuhšne ljuske su svjetlije od leđnih. Ima mala meka usta i nema brčića, po čemu se razlikuje od šarana.

Osobine:
Naraste do kilograma i 30-40 cm, a rjeđi primjerci i do nekoliko kilograma. Najčešće ih se lovi od veličine dlana pa do pola kilograma.

Hranjenje:
Hrani se ličinkama i crvima iz mulja, te biljnom truleži.

Razmnožavanje:
Babuške su ženke koje se mrijeste s mužjacima drugih ciprinidnih vrsta, najčešće šarana. One ispuštaju ikru prije ostalih vrsta i dovoljno je da na nju dođe sperma bilo koje druge ciprinidne vrste. Kao rezultat ne nastaju mješanci nego uvijek nove babuške - ženke. Mrijesti se od proljeća do ljeta, a jedna babuška ispušta i do 400 000 jajašaca.

Dužina života:


Gastronomska vrijednost:
jestiva je riba, ukusnog mesa, ali je puna sitnih kostiju.


Ribolov


Sezona ribolova:
Lovi se od proljeća do kasne jeseni, a u zimovnicima se zna uloviti i po jačkoj zimi uz dobru primamu.

Doba dana:
Grize tijekom čitavog dana i noću u određenim nepravilnim intervalima.

Vremenski uvjeti:
Grize po svim vremenskim uvjetima, osim kad je tlak zraka nizak ili jako pada.

Vodostaj i bistroća vode:
Grize u bistroj i mutnoj vodi i pri svakom vodostaju. Kad je vodostaj visok drži se uz kraj vode ili izlazi na poplavljena područja.

Pogodna mjesta:
Sva duboka i mirna mjesta koja imaju dosta raslinja ili prirodnih zaklona.

Dubina:
Uglavnom grize na dnu ili pri dnu, rjeđe u površinskom sloju.

Primamljivanje:
Primamljuje se kao šaran ili bijela riba. Za to se najčešće koristi kruh, kukuruz, pšenica, crvići, komadići glisti ili neka kombinacija s gotovim smjesama za primamljivanje.

Mamci:
tijesto, crvi, gliste, kruh, krumpir, manje pijavice

Karakteristike griza:
Babuška ne guta odmah mamac, već ga pokušava otrgnuti ili skinuti s udice. Kod ribolova na plovak obično duže "pipka" i nakon nekog vremena, ako ne uspije skinuti mamac guta ga i "vozi" plovak ili ga istodobno povlači pod vodu. Kod ribolova "na grund" zatrese štap ili drugi signalizator. Ako osjeti veći otpor pušta mamac i ponovo mu prilazi pokušavajući ga skinuti s udice. Usta su joj osjetljiva, pa ako osjeti udicu neće više gristi.

Tehnike ribolova:
Može se loviti "na plovak" ili "na grund", malim udicama (7-10) i tankim predvezom (0,20-0,25). S obzirom da ima mala usta, ako imamo veću udicu i prevelik mamac, neće ga moći progutati, već će ga samo navlačiti i pokušavati skinuti.


Lovostaj:
nema lovostaja


Zaštitna mjera:
nema zaštitne mjere


Ugroženost:
nije ugrožena


Opasnost:
bezopasna

Nastavi