Amur - Ctenopharyngdon idella - ŠRU Som Pisarovina

Amur - Ctenopharyngdon idella

amur.png
bijeli amur
amor
kinez
   Porodica: ciprinidi

Stanište:
Potječe iz kineske rijeke Amur i njenih pritoka, odakle je prenešen u europska jezera i rijeke u drugoj polovici prošlog stoljeća.

Životni prostor i navike:
Obitava u toplim vodama rijeka blagog toka i jezerima koji su bogati vodenim raslinjem. Voli toplu vodu, pa se ljeti diže na površinu, dok se zimi povlači u dubinu.

Opis:
Tijelo mu je cilindrično izduženo, prekriveno velikim ljuskama srebrnkaste boje, koja je na leđima ima brončani odsjaj. Peraje su mu zaobljene, leđna s 43-45 žbica, a donje s po 8 žbica.

Osobine:
Naraste do 1 m dužine i težine od 25 kg.

Hranjenje:
Mlađ se hrani zooplanktonom, a čim naraste 5 cm prelazi na biljnu hranu. Hrani se raznim podvodnim biljem i trstikom, te insektima koji lete uz ili slijeću na površinu vode.

Razmnožavanje:
Ne razmnožava se u našim vodama, zbog niskih temperatura vode i malih vodenih masa tokova. Pari se na izvorištima velikih rijeka od travnja do srpnja kad temperatura prijeđe 15°C. Jake struje odnose oplođena jajašca kilometrima nizvodno. Umjetna oplodnja se odvija kod 25°C pri čemu se dobije 50-150 000 jajašaca po kilogramu ženke. Mladi se izlegu za 2-3 dana i obitavaju u toplim plićacima.

Dužina života:


Gastronomska vrijednost:
Meso je bijelo i ukusno, ali nije neka delikatesa. Kod nas se poribljava u jezera i rijeke radi čišćenja trave.


Ribolov


Sezona ribolova:
Može ga se loviti tijekom gotovo čitave godine. Najbolje doba je ljeti kad je voda topla i kad se zadržava u površinskim slojevima. Zimi je u dubinama i miruje, pa je mogućnost ulova daleko manja.

Doba dana:
griz se može očekivati kroz čitav dan, najčešće u rano jutro i pred sumrak.

Vremenski uvjeti:
mirno, toplo i stabilno vrijeme, bez jačeg vjetra i kiše

Vodostaj i bistroća vode:
ne grize po velikom vodostaju i jače ili jako zamućenoj vodi

Pogodna mjesta:
na jezerima u blizini trske i šaša, na rijekama na mirnim mjestima gdje je moguće prihranjivanje ili ga uočimo da se sunča ili pliva po površini.

Dubina:
grize na površini ili najčešće na dnu

Primamljivanje:
primamljuje se intenzivnim hranjenjem kroz više dana na istom mjestu kukuruzom ili boilama.

Mamci:
kukuruz, pahulja kruha, stiropor, kokice, komadići korijena i stabljike trske

Karakteristike griza:
Kad uhvati mamac, obično krene dalje i izvlači uzicu, što se očituje kontinuiranim zvukom signalizatora ili pomicanjem optičkog signalizatora. Kad se zakvači snažan je i borben, te spas pokušava pronaći iza neke prepreke ili okrećući se kako bi leđnom perajom zahvatio i presjekao uzicu.

Tehnike ribolova:
na jezerima se uz prihranjivanje lovi na dnu (na grund) na kukuruz ili boile šaranaškim priborom i načinima. Na rijekama ga je puno teže uloviti. Ovdje obično bolje funkcionira plutajući mamac bez plovka i olova, koji se pušta nizvodno iz čamca.


Najveći ulovljeni primjerci:
u Kupi 15 kg, na jezeru Gović 10 kg


Lovostaj:
nema lovostaja


Zaštitna mjera:
nema zaštitne mjere


Ugroženost:
nije ugrožena


Opasnost:
bezopasna

Nastavi